Реєстратура поліклініки : 068-3315957
Консультації професорів : 097-4229482
Діагностичний центр Здоров'я : 096-1469228

    Дерматологічний центр

    Дерматологічний центр
       Керівник дерматологічного центру - завідувачка кафедри дерматовенерології та косметології з курсом дерматовенерології і естетичної медицини ФПО, доктор медичних наук, доцент, лікар-дерматовенеролог вищої категорії, дитячий дерматовенеролог Галина Іванівна Макуріна.
     
       На базі Університетської клініки відкрито Дерматологічний центр з метою надання високоспеціалізованої медичної допомоги пацієнтам з проблемами шкіри.
       Шкіра є дзеркалом здоров’я людини, вона відображає функціональний стан усіх органів і систем.  Великий вчений М. І. Пирогов писав: «Практично кожна хвороба залишає на обличчі людини свій характерний слід». З давніх часів клініцисти при встановленні діагнозу широко використовували шкірну симптоматику.
       Зміна кольору шкіри може свідчити про значну кількість системних проблем і хвороб в організмі людини. Постійна блідість шкіри обличчя є одним з важливих симптомів анемії, гострого гломерулонефриту, хронічних отруєнь. Синюшність обличчя, губ, шкіри під нігтьовими пластинками часто спостерігається при серцево-судинній патології. Повнокровність шкіри обличчя, шиї з супутніми телеангіектазіями є одним із частих симптомів поліцитемії, гіпертонічної хвороби та цукрового діабету.
       У клінічній картині внутрішніх хвороб, зокрема печінки (персистуючі гепатити, цирози), шлунку (гастродуоденіти, виразкова хвороба), кишечника (хронічні коліти) можуть спостерігатися кропив’янка, екзема, хронічні дерматози (атопічний дрматит, червоний плоский лишай, фотодерматози та інше). 
       Численна патологія ендокринної системи супроводжується специфічними змінами на шкірі: при порушенні функції щитовидної залози можуть з'являтися вогнища з підвищеною або недостатньою забарвленістю шкіри, а надмірне оволосіння (гірсутизм) у жінок спостерігається при полікістозі яєчників, синдромі Іценка–Кушинга, тиреотоксикозі; жирна, пориста шкіра з проявами вугрової хвороби досить часто є свідченням порушення обміну вуглеводів, жирів, функції статевих залоз. 
       Множинні дрібні рожеві плями на тлі таких загальних симптомів, як нездужання, загальна слабкість, гіпертермія, лихоманка, діарея, є невід’ємними ознаками деяких інфекційних захворювань; їх потрібно відрізняти від венеричних хвороб. 
       Розібратися у переліку таких проблем можливо лише у багатопрофільній лікарні, де пацієнта при необхідності можуть консультувати лікарі інших напрямків медицини. Саме у цьому полягає перевага нашого центру.
       Останніми десятиріччями  в дерматології відбуваються певні зміни, що стосуються використання сучасних методів діагностики та лікування. Одним з головних напрямків є дерматоскопія. Ця методика неінвазивного дослідження шкіри дозволяє збільшити у десятки разів новоутворення чи інші проблемні ділянки шкіри, і дослідити їх за особливими ознаками та симптомами. Передусім це діагностика стосується найбільш  загрозливого раку шкіри  - меланоми, а також немеланомних видів раку шкіри, яких є багато різновидів. Також дерматоскопія використовується для діагностики системних захворювань, таких, як червоний вовчак, склеродермія, дерматоміозит, інфекційної патології шкіри (короста, демодекоз), уточнення діагнозів запальних дерматозів (псоріаз, червоний вовчак, рожевий лишай, вітіліго та інших).

       Відтепер, завдяки турботі ректорату ЗДМУ, ми долучилися і до найкращих світових  діагностичних технологій. Для Дерматологічного центру університет придбав унікальний  дерматоскоп Foto Finder Bodystudio ATBM Vaster (Німеччина), у комплексі з ним і трихоскоп, який дозволяє у десятки разів збільшувати волосини для дослідження уражень шкіри голови. У цього дерматоскопа просто надзвичайний діапазон досліджень, він може діагностувати і запам’ятовувати  не лише одне новоутворення, а робити так зване картування шкіри, тобто, сканувати карту родимок людини від голови до п’ят. Апарат сам може збільшувати  новоутворення, які вимагають особливої уваги, вказувати лікарю саме на конкретне  підозріле, а також дозволяє слідкувати за ним в динаміці. Зображення надзвичайної якості, дозволить в деяких випадках навіть відмовитися від гістологічного дослідження. Аналогів такого дерматоскопа в області немає, їх в Україні придбано всього кілька.

       Показання до проведення цифрової дерматоскопії:

    Показання до проведення трихоскопії:

    • Дифузне випадіння волосся
    • Алопеції (рубцеві/нерубцеві)
    • Запальні захворювання (псоріаз, себорейний дерматит, паразитарні та аутоімунні дерматози)
    • Вроджені вади росту волосся.
       На сьогодні в Університетській клініці є можливість провести комплексну  діагностику організму з використанням новітніх  ультразвукових, ендоскопічних, функціональних та лабораторних методів обстеження. 

       Ультразвукове сканування шкіри є доцільним при запальних або атрофічних дерматозах,  у косметологічній практиці. Дані діагностичні заходи у Дерматологічному центрі можливі за допомогою ультразвукового сканеру Dub Cutis 33 MHz ( Німеччина).

       Показання до проведення ультразвукового сканування шкіри:
     
        У дерматологічних хворих є унікальна можливість отримати допомогу в стаціонарі. Поряд з традиційною терапією застосовуються сучасні методи лікування (фототерапія, видалення доброякісних новоутворень, психотерапія).
        Лікувальні процедури з використанням кабіни для фототерапії «Псоролайт» UVB 311 нм (Україна) є важливим компонентом у терапії хворих на псоріаз, атопічний дерматит, вітіліго, лімфоми шкіри.

        Для безпечного  видалення новоутворень шкіри використовуємо електрохірургічний комплекс BOWA. Це можуть бути доброякісні утворення – папіломи, бородавки, себорейні кератоми, що є ознакою вікових змін, чи дії сонця на шкіру. Переконавшись за допомогою досліджень, що утворення є доброякісним, за згодою пацієнта хірург на електрохірургічному комплексі може його видалити. Тепер, з придбанням такого обладнання, можливе надання широкого комплексу послуг пацієнтам. До того ж, у нас в Університетській клініці є патогістологічна лабораторія. В Інституті патології все, що видаляється з поверхні шкіри, може бути  гістологічно досліджено. Тут працюють професіонали, які роблять це високоякісно, діагностуючи, зокрема, рідкісні патології. Таким чином, ми працюємо в команді: лікар-дерматовенеролог, хірург та патогістолог. Усе це -  можливості нашої Університетської клініки.

       У Дерматологічному центрі проводяться консультації з діагностики та терапії проблем шкіри у дітей.
     
     Показання для звернення до Центру:
    Запис на консультацію за телефоном (061) 764-13-53.
    Лікарі Центру допоможуть зберегти здоров'я та надати красу шкірі всієї Вашої родини!
     

    Залишити відгук

    Університетська клініка Запорізького державного медико-фармацевтичного університету.

    Реєстратура поліклініки:
    (068) 33-15-957 з понеділка по п'ятницю з 8.00 до 18.00.

    Запис на прийом до професорів ЗДМФУ:
    (097) 42-29-482 та в каб.200 поліклініки з 8.00 до 15.30

    Діагностичний центр Здоров'я:
    (096) 14-69-228 з понеділка по п'ятницю з 8.00 до 15.30.

    Центр комп'ютерної томографії:

    (068) 35-08-726 з понеділка по п'ятницю з 8.00 до 14.00.

    Приймальня директора:
    (097) 42-29-488 з понеділка по п'ятницю з 8.00 до 16.00.
    e-mail: cliniczsmphu@ukr.net

    Університетська клініка ЗДМФУ у Facebook

    Університетська клініка ЗДМФУ у Instagram

    Адреса: 69063, м Запоріжжя,
    вул. Академіка Амосова, 83.
    Зупинка транспорту
    "Вул. Базарна"
    Мапа проїзду